Trezirea CONȘTIINȚEI înseamnă autocunoaștere şi dezvoltare personală, experiența de a fi întreg, complet și perfect; un mare potențial de inspirație. Să faci un pas în afara convingerilor, definițiilor și punctelor de vedere generale, care ne opresc să fim tot ceea ce putem fi. Sensul tău nu este despre cât de imperfect eşti, sau despre cum să te repari (asta ai încercat destul pâna acum), ci despre accesul la măreția şi lumina din tine şi despre perfecțiunea ta. Și mai ales este o poveste despre minte, şi despre suflet. TU, ce duci în spate? Despre ce este viața ta? Cum ar fi să fie despre pace, împlinire, armonie, dragoste și prosperitate? Cum ar fi să stii că esti deja întreg, complet și perfect și că nu mai trebuie să te străduiesti să te „repari” sau să te ascunzi? Trăiește o experiență grandioasă descoperindu-te pe tine însuți, cu ceea ce eşti sau vrei sa fii. Fă-ți acest dar de preț. E momentul sa-ți primești viața cu mai multă iubire, acceptare şi bucurie, cu drag Valentin.

luni, 19 mai 2014

Manipularea emoțională

   Când dorim să obținem ceva de la cineva sau să rezolvăm o situație de conflict, conştient sau nu, apelăm la o întreaga gamă de metode: convingerea (persuasiunea), seducția, tandrețea sau agresivitatea. Puțini dintre noi devin conştienți de faptul că astfel, pe nesimțite, ne transformăm în manipulatori sentimentali.

Ce denotă manipularea prin emoții? 

După mine este clar un indice de slăbiciune, cel care se simte mai slab încearcă să manipuleze. Legea compensației! După alții este un semn de inteligență, o formă de adaptare şi o cale de a restabili armonia şi echilibrul în relația de cuplu sau într-o relație în general fie ea de prietenie, profesională sau relația parinte-copil.

Eu cred că manipularea prin emoții este un lucru  foarte negativ. Da! Mai ales dacă există şi vre-un interes ascuns şi egoist la mijloc.
Da, dacă se urmareşte anihilarea personalității celuilalt. 
Este gresit să încerci să transformi pe cineva în alt fel de persoană, cea care vrei tu sa fie. Este foarte greşit să încerci să îl faci să vadă realitatea numai după coordonatele tale. 
Distrugător mai ales unui cuplu, când intenția de manipulare poate însemna multa iluzionare şi lipsă de cunoaştere reciprocă.

Manipularea nu este bună nici dacă demersul este bine intenționat şi are o finalitate pozitivă. Nici dacă persoana care manipulează oferă dragoste şi încredere.

Manipularea este tot o forma agresivă de convingere, dar ceea ce-i conferă termenului o conotație negativă este faptul că cel mai adesea intențiile urmărite de manipulator sunt de cele mai multe ori ascunse. În plus, cel manipulat nici nu este conştient că este ținta unui atac, el nu cunoaste toate intențiile reale ale celuilalt, i se prezinta doar o perspectivă, când de fapt lucrurile stau diferit şi se urmăreşte cu totul altceva.

Cel mai bun exemplu pe care îl pot da şi care este şi destul de des practicat este şantajul prin intermediul sexului. Este tot o formă de manipulare prin emoții, ştiut fiind că actul sexual presupune şi participare emoțională. In foarte multe cazuri, este o metoda extrem de puternica de convingere.

Folosirea manipulării este cea mai agresivă formă de convingere, fie că este vorba de agresivitatea prin limbaj, care duce la dominarea psihica a celui slab,  fie folosirea de violenta fizica sau verbală.

Cred că sunteți de acord că oricare dintre noi am manipulat la un moment dat sau s-a simțit manipulat. Sunt unele persoane care recurg mai frecvent la aceasta practică, cel mai adesea tipul narcisist care îşi exagerează imaginea de sine, tipul demonstrativ, tipul labil afectiv, depresiv, pesimist sau celor cu tulburari de personalitate. 

Psihologia iubirii notează destul de frecvent astfel de cazuri de manipulare prin emoții, explicabile fie prin dorinta de a prelua controlul unei relatii (la persoanele dominatoare), fie prin nevoia de a fi iubit si a mentine cat mai mult timp o relatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu